sisältöön »
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
fiilis-somero-opisto-kurssit.jpg
 

Luennot

Luennot ovat avoimia yleisötilaisuuksia, joille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Luentomaksut peritään käteisenä ovella. Osa luennoista on maksuttomia.

Somero-opiston luennot

Hirsjärveltä Hyyrylään nyt ja ennen – luontoa ja historiaa / to 18.4.2024 klo 16:00-18:00

Hirsjärvi, järveksi nimetty, mutta paljon muutakin. Vanha kylä Kääntelän tienoilta kauniiden maisemien kehystämänä järven molemmin puolin. Jyrkinharjun reunustama, vanhaa kulttuurimaisemaa esittelevä kylä, jonka historia yhä näkyy ja puheessa kuuluu: Helvetinsuo, Hyyrylä, Peltola, Pistooli, Räyskänoja, Rouvinkulma - monille ehkä niminä outoja, mutta yhä kartalle tarkasti sijoitettavia, maisemalle syvyyttä antavia kiintopisteitä. Maiseman ja kylän historiaa kuvaesityksenä - sanoin, kuvin ja kartoin. Baddingiä ja Marjalan metsää unohtamatta.  Hyyrylän – Pistoolin kaunista kulttuurin ja luonnon maisemaa - pannaan paikoilleen menneet ja nykyiset kohteet. Jyrkki, harjuista jyrkin: kävely notkon pohjalle harjun syntyä, muotoja, metsän rakennetta ja harjukasvillisuuden historiaa pohtien - harjupolun esittelemiä maisemia ihaillen. Kilometrin maisemakävely Lepänsangantieltä Jyrkkiin. Järjestämme myös 8.6. erillisen retken, jolloin halukkaat pääsevät käytännössä tutustumaan paikkoihin. 


Ikääntyvien yliopiston verkkoluennot

Jyväskylän kesäyliopiston tarjoamat verkkoluennot järjestetään Jyväskylässä ja välitetään internetissä usealle paikkakunnalle ympäri Suomea. Somerolla niitä pääsee seuraamaan Kiiruun koulukeskuksen auditorion valkokankaalta (Kiiruuntie 4, A-ovi). Maksuttomille luennoille ei tarvitse ilmoittautua.

Ikääntyvien yliopiston verkko-luennoille voi osallistua myös kotoa käsin, mutta siinä tapauksessa tulee ilmoittautua Jyväskylän Ikääntyvien yliopistoon, jonka tarjonnassa on näiden Somerolla seurattavien luentojen lisäksi myös muita luentoja. 

Tietoa Ikääntyvien yliopiston tarjonnasta

Lasten haasteet taidoiksi. Maalaisjärjen ja vanhojen viisauksien paluu kasvatukseen

ke 13.3.2024 klo 14:00–16:00. Psykiatrian erikoislääkäri Ben Furmani.

Suo, kuokka ja hiilidioksidi - soiden ennallistaminen luontokadon ja ilmastonmuutoksen ratkaisijana?

ke 10.4.2024 klo 14:00–16:00. Dosentti Merja Elo.

Parisuhteesta hoivasuhteeseen. Muistisairaus parisuhteessa

ke 24.4.2024 klo 14:00–16:00. TtT Päivi Eskola.

Reportterin matkassa maailman kriisipesäkkeissä

ke 8.5.2024 klo 14:00–16:00. Toimittaja Rauli Virtanen.