Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Terveys ja hyvinvointi

Äitiys- sekä ehkäisy ja perhesuunnitteluneuvola

Äitiysneuvolan tavoitteena on sikiön, äidin ja perheen hyvinvoinnin ja terveyden tukeminen. Neuvolan tehtävänä on raskauden seuranta, riskien seulonta sekä valmentautuminen synnytykseen ja vanhemmuuteen.

Synnytyssairaaloina toimivat TYKS tai jokin muu sairaala perheen valinnan mukaan. Riskiraskauksien seuranta tapahtuu TYKS:in äitiyspoliklinikalla.

Äitiysneuvolasta tehdään kotikäynti synnytyksen jälkeen. Vauvat siirtyvät kahden viikon ikäisinä lastenneuvolaan.

Ehkäisyneuvolan kautta hoidetaan: perhesuunnittelu, ehkäisyasiat, naistentaudit sekä näytteidenotto, joukkopapat (5v välein 30-60v naisille), jälkiehkäisy, rintojen tutkiminen, ei toivotut raskaudet, kuukautistensiirto, sterilisaationeuvonta ja raskaustestit.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu käynnistyy 1.11.2022

Kuntamme osallistuu Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen maksuttoman ehkäisyn projektiin. Tämän myötä ehkäisy tulee maksuttomaksi kaikille alle 25-vuotiaille nuorille vuoden 2023 loppuun asti. Kuntamme osallistuu myös muuhun ehkäisypalveluihin liittyvään alueelliseen kehittämistyöhön.  

Kokeilu kattaa kaikki ehkäisymenetelmät kuten ehkäisypillerit, kapselit, kierukat, laastarit, renkaat ja kondomit. Alaikärajaa ehkäisyvalmisteiden käytölle ei ole asetettu.

Erityisen tärkeä ehkäisyn käyttäjälle on muistaa myös muu ehkäisyyn, seksitauteihin ja seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvä käyttäytyminen ja hyvinvointi. On erittäin tärkeää pitää huolta itsestään ja omasta seksuaalisuudestaan.  Näistä on tärkeä jutella nuoren ja aikuisten kesken kotona sekä vastaanotolla ammattilaisen kanssa.

Kysy lisää ehkäisystä omasta ehkäisyneuvolasta tai koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Puhelinpalvelumme sekä ajanvaraus saattavat alkuun olla ruuhkaisia.

Viite: mediatiedote 15.9.: https://vshyvinvointialue.fi/maksuttoman-ehkaisyn-kokeilu-alle-25-vuotiaille-koko-varsinais-suomen-hyvinvointialueelle/

Äitiys- sekä ehkäisy- ja perheneuvolassa työskentelevät terveydenhoitajat:

Terveydenhoitaja
Anu Puotsaari
p. 044 7792 553 varmimmin tavoittaa klo 12-13
anu.puotsaari(a)somero.fi
Vastuualue A

Terveydenhoitaja
Pia-Stina Mettala

p. 044 7792 552 varmimmin tavoittaa klo 12-13
pia-stina.mettala(a)somero.fi
Vastuualue B

 


A
B
Pitkäjärvi
Ollila
Jaatila
Rankkula
Okkeri
Ruunala
Joensuu
Kultela
Pajula
Häntälä
Härkälä
Kirkonmäki
Kaislaranta
Lamminniemi
Terttilä
Somerniemi