sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
uusille-nettisivuille-sopivia-kuvia-51045872807.jpg
 

Tutustu Someroon

Yllättävä, yritteliäs ja yhteisöllinen

Somero on ainutlaatuinen pikkukaupunki, joka sijaitsee keskellä vilkasta Suomea. Se säteilee aitoutta ja alkuperäisyyttä, tarjoten asukkailleen ja vierailijoilleen paikan, jossa yhteistyö, yhteisöllisyys ja yrittäjähenki kukoistavat. Kesäisin kaupunkimme saa lisävärinsä tuhansista mökkiläisistä, jotka valitsevat sen elinvoimaisen maaseutumme keskukseksi. Yllätyksellinen Somero sijaitsee alle kahden tunnin ajomatkan päässä noin kahdesta miljoonasta suomalaisesta, joten voimme todellakin sanoa olevamme yllättävän lähellä kaikkea!


Parempaa arkea ja hyvää elämää

Somero on kotoisa kaupunki, joka tarjoaa erinomaiset puitteet turvalliseen asumiseen ja hyvään elämään. Kaupungin kunnossa oleva talous takaa toimivat peruspalvelut. Kaupalliset palvelut ovat monipuoliset, yhdistys- ja kylätoiminta on vireää ja liikuntamahdollisuudet ovat vertaansa vailla.

Asu ja harrasta edullisesti

Somerolla asuminen on edullista - pääkaupunkikaksion hinnalla saat Somerolta omakotitalon tontteineen! Kaupunki tarjoaa jonkin verran vuokra-asuntoja sekä rivi- että kerrostaloissa. Somerolla voit täyttää unelmasi ja rakentaa kodin järven rannalle kaupungin keskustaan tai asettua vaikkapa mummonmökkiin maaseudun rauhaan. Myös mökkiläiset ovat meille sydämellisesti tervetulleita!

Harrastusmahdollisuuksien puolesta Somero on etenkin urheilullisen ihmisen paratiisi. Meiltä löytyy kehuttu uimahalli Loiske, vastaremontoitu urheilukenttä, tekonurmea, ratsastusta, frisbeegolfratoja, metsäpolkuja, hiihtolatuja, tasokas jäähalli, pitkät pätkät moottorikelkkauraa ja vaikka mitä muutakin. Urheiluseurat järjestävät toimintaa edullisesti kaikenikäisille. Somero-opistolla voi puolestaan opiskella monenlaisia taiteita ja taitoja.

Somerolainen kulttuuritarjonta on suorastaan hämmentävän runsasta ja täällä asuu paljon taiteilijoita, kirjailijoita ja muusikoita. Suomalaisen populaarimusiikin kirkkaat tähdet, Rauli 'Badding' Somerjoki, Unto Mononen sekä M.A. Numminen ovat kotoisin Somerolta. Rakastettu kirjailija Kaari Utrio on asunut Somerniemellä jo vuosikymmeniä. Kuvataiteen ja keramiikan osalta Someron tilanne on erityisen hyvä, sillä Someron Kivimeijerissä järjestetään vuosittain valtakunnallisesti erittäin laadukkaita näyttelyitä ja Someron Kulttuurigalleriassa on puolestaan esillä niinikään somerolaisen Kaija Aarikan töitä.

Laadukasta koulutusta varhaiskasvatuksesta lukioon

Somerolla koulutuspolku alkaa laadukkaasta varhaiskasvatuksesta ja jatkuu lukioon saakka! Meillä lukio on pieni ja yksilölliseen opetukseen pystytään panostamaan, mikä näkyy myös oppilaiden viihtymisenä ja erittäin hyvinä tuloksina yloppilaskirjoituksissa. Monipuoliset ammatilliset jatko-opintomahdollisuudetkin löytyvät aivan lähiseudulta, Salosta ja Forssasta. Yliopistokaupungit Helsinki ja Tampere sijaitsevat reilun tunnin ajomatkan päästä ja Turkuun ei kestä tuntiakaan. Kauas kotoa ei tarvitse siis lähteä edes korkeakouluttautumaan. Someron kansalaisopisto eli Somero-opisto tarjoaa lisäksi yleissivistävää aikuiskoulutusta ja avointa yliopisto-opetusta.

Yrittäjähenkisyys näkyy ja kuuluu

Palvelut ovat Somerolla monipuolisia ja kaikki tarvittava löytyy omalta paikkakunnalta. Somerolla toimiikin liike- ja palvelualan yrittäjiä kaupungin kokoon nähden runsaasti. Voit asioida kiireettömästi ja saat henkilökohtaista palvelua. Entäs parkkikiekko? Sen voit täällä unohtaa!

Yrittäjiä on paljon myös maataloudessa. Somero on edelleen yksi Suomen merkittävimmistä maatalouspitäjistä. Tuotannollista toimintaa meiltä löytyy puolestaan mm. metalli-, elektroniikka-, rakennus- ja elintarvikealalta. Ja lisääkin mahtuu!

Toimivat sote-palvelut

Somero kuuluu Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan toimialueeseen.

Somerolla on Varhan terveyskeskus vuodeosastoineen sekä erilaisia ikääntyvien asumispalveluratkaisuja. Päivystys toimii arkisin virka-aikaan ja virka-ajan ulkopuolella lähin terveyskeskuspäivystys on lyhyen ajomatkan päässä Salossa.


Tapahtumat, nähtävyydet ja matkakohteet

Vakiintuneita tapahtumia: Ruokava-messut, Suviheinäviikot, Somerniemen kesätori, Seiväskarnevaalit ja Juhannuskisat, Futisturnaus (Suviheinäturnaus), Katutanssit Someron sydämessä, Kesällä Ämyrin ja Esakallion lavatanssit, talvella tanssit Teeriharjulla, kesäteatterit, Somerniemen musiikkiteatteri, Avoimet Kylät-tapahtuma ja paljon muutakin!

Kesäisin taidenäyttelyitä perinteisesti mm. Someron Kulttuurigalleriassa, Hovilan ja Härkälän kartanoissa, Someron Kivimeijerillä, kirjaston Parvigalleriassa sekä ihastuttavassa Pellavaenkeli-putiikissa.

Tutustu Visit Somero -sivustoon


Tunnettuja somerolaisia

Rauli Badding Somerjoki, laulaja, säveltäjä
Unto Mononen, tangosäveltäjä
Pentti Nikula, seiväshyppääjä
M.A. Numminen, muusikko, kulttuurin monitoimimies
Kaari Utrio, kirjailija
Kai Linnilä, kirjailija
Helvi Hämäläinen, runoilija
Kaija Aarikka, korutaiteilija
Risto Rasa, runoilija
Heikki Paakkanen, sarjakuvataiteilija
Liisa Vitali, korutaiteilija
Markku Toikka, näyttelijä, lavakoomikko
Pentti Nikula, seiväshyppääjä
Minna Nikkanen, seiväshyppääjä


Maisemat

Someron maisemat vaihtelevat soraharjuisista peltolakeuksista ja metsäisistä notkoista Paimionjoen järvireitin vesistönäkymiin.

Häntälän notkot ovat jääkauden jälkeisiä, Uskelan joen syövyttämiä uomia, jotka putoavat jyrkkäseinäisinä paikoitellen jopa 30 metrin syvyyteen.

Tutustu Häntälän notkoihin 

Päivitetty27.1.2024 / MS
 

Kaupunginjohtaja

Sami Suikkanen
p. +358447791200
sami.suikkanen(a)somero.fi

Hallintojohtaja

Marjaana Sorokin
p. +358447791210
marjaana.sorokin(a)somero.fi

Kehittämispäällikkö

Antti Leino
p. +358401268272
antti.leino(a)somero.fi