sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
vegetable-2564754-1920.jpg
 

Kouluruokailu

Lukion, koulujen ja päiväkotien ruokalistat. Sisältää päiväkotien aamiaisen ja päiväkotien ja koulujen iltapäiväkerhojen välipalan.

RUOKALISTA  Avautuu uuteen välilehteen

Listassa esillä olevat ravintoarvot ovat viitteellisiä ja riippuvat kunkin ruokailijan tekemistä valinnoista aterialla.

Huom. poikkeuksellisesti ruokalistaan voi tulla äkillisiä muutoksia, joita ei saada ruokalistaan näkymään ajoissa, mutta joista pyritään viestimään erikseen.

RUOKALISTA VKO 22 (PDF)

 

Erityisruokavaliot

Asiakkaan terveydellisiin tarpeisiin tarkoitetut erityisruokavaliot valmistetaan yksilöllisesti valmistuskeittiössä. Erityisruokavalioista pyritään poistamaan vain ne raaka-aineet, jotka on välttämätöntä poistaa asiakkaan hyvinvoinnin turvaamiseksi.


Erityisruokavaliot - toimi näin

Jos oppilaalla on jokin erityisruokavalio, huoltajien tulee täyttää "Ilmoitus erityisruokavalion tarpeesta"-lomake  ja toimittaa se oppilaan koulun keittiöön lukuvuoden alussa, mieluiten jo ennen koulun alkamista. Lomakkeen voi täyttää ja tulostaa tai sen voi pyytää koulun kansliasta.

Huoltajien tulee liittää hakemukseen lääkärinlausunto, jos erityisruokavalio perustuu terveydellisiin syihin. Erityisruokavalion järjestämisen yleisenä perusteena on, että samaa ruokavaliota noudatetaan myös kotona. Lääkärintodistusta ei edellytetä vähälaktoosisessa tai laktoosittomassa ruokavaliossa, vaan todistuksen voi tällöin kirjoitaa terveydenhoitaja. Kasvisruokavaliosta tai uskonnollisiin syihin perustuvasta ruokavaliosta riittää huoltajan ilmoitus koulun keittiölle. 

Ilmoitus erityisruokavalion tarpeesta [PDF]


Erityisruokavalioiden tilaaminen

Erityisruokavaliot tilataan "Ilmoitus erityisruokavalion tarpeesta" -lomakkeella. Keittiö valmistaa vain lomakkeella tilatut ateriat.

Kouluikäiset
Huoltaja toimittaa lomakkeen ruoan valmistavaan keittiöön, josta erityisruokavaliotiedot lähetetään jakelukeittiöön.

Päiväkoti-ikäiset
Päivähoidossa olevan lapsen vanhemmat toimittavat lomakkeen päivähoitoyksikköön, josta tieto kulkee sekä päivähoitopaikan keittiöön että edelleen keskuskeittiöön.

Muutokset erityisruokavalioihin

Mikäli ruoka-aine voidaan poistaa allergisoivalta listalta, riittää keittiöön annettu, vanhempien allekirjoittama muutosilmoitus. Jos taas allergisoivat aineet lisääntyvät, toimitetaan uusi terveydenhoitajan tai lääkärin todistus. Keittiölle tulee ilmoittaa aina, kun erityisruokavaliot muuttuvat tai jos tiedossa on pidempiä sairaus- tai muita poissaoloja.

Erityisruokavalion noudattamatta jättäminen
Mikäli erityisruokavaliota ei noudeta kahteen viikkoon ilman ilmoitettua syytä, sen toimittaminen lakkautetaan. Tällaisissa tapauksissa erityisruokavalion saa voimaan uuden tarvekartoituksen kautta.

Ruoka-aineallergisen lapsen erityisruokavalioselvitys

Ruoka-allergisen lapsen erityisruokavalioselvityksen tulee olla tehty alle vuoden sisällä lapsen tullessa päivähoitoon/ kouluun.

Päiväkoti-ikäiset
Päivähoidossa olevan lapsen ruokavalio tulee tarkistaa vuosittain, koska monet ruoka-allergiat ovat ohimeneviä ja paranevat leikki-iässä. Uusien ruokien sopivuus tulee selvittää kotona, ja kokeiluista tulee tiedottaa päivähoitopaikan/koulun keittiöön.

Kouluikäiset
Kouluikäisen allergiaruokavalio tarkistetaan vuoden välein, viimeistään kevätlukukauden päättyessä, jotta syyslukukauden tiedot olisivat ennen koulun alkua keittiön tiedossa. Ekaluokkalaisten ruokavaliot selvitetään kouluuntulotarkastuksen yhteydessä ja lukioon tulevien ilmoittautumisvaiheessa.

Vanhemmat ovat tervetulleita tutustumaan päivähoitopaikan tai koulun keittiöön ja keskustelemaan lapsen ruokavaliosta. Tarvittaessa voidaan järjestää yhteispalaveri vanhempien, keittiöhenkilöstön sekä terveydenhoitajan kanssa.