Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Ajankohtaista Someron koronavirustilanteesta

KORONAROKOTUKSET SOMEROLLA

(päivitetty 9.5.2022)

NELJÄNNET KORONAROKOTEANNOKSET 80 VUOTTA TÄYTTÄNEILLE, IÄKKÄIDEN HOIVAKODEISSA ASUVILLE JA KOTI- JA OMAISHOIDON PIIRISSÄ OLEVILLE. 

80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville neljäs annos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta. Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokotusta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei tarvitse neljättä rokoteannosta. 

80 VUOTTA TÄYTTÄNEILLE  4. KORONAROKOTEANNOKSIA ANNETAAN AJANVARAUKSELLA. 

Suomen koronarokotestrategian mukaisesti rokotetta tarjotaan maksutta kaikille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Ensimmäisiä koronarokotuksia annetaan tällä hetkellä kaikille 5 vuotta täyttäneille. 

Tällä sivulla:AIKUISTEN JA 12 VUOTTA TÄYTTÄNEIDEN KORONAROKOTUKSET

Ajan koronarokotukseen voi varata sähköisesti tai soittamalla arkisin klo 12-13 numeroon 050 477 6155. Sähköinen ajanvaraus edellyttää vahvaa tunnistautumista. 

Rokotuspiste sijaitsee NEUVOLASSA Turuntie 44.

Rokotuksen jälkeen varaudu odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan.

Rokotusten jälkeenkin on edelleen tärkeää pitää turvavälejä, käyttää kasvomaskia, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä noudattaa muita ohjeistuksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. 

Sähköisessä ajanvarauksessa voi varata vain yhden ajan kerrallaan, koska vahva tunnistautuminen yksilöi henkilön. Puhelinajanvarauksessa on mahdollista varata esimerkiksi kaksi aikaa peräkkäin.

SIIRRY SÄHKÖISEEN AJANVARAUKSEEN – SOMERO.TERVEYTESI.FI

Ajanaraus puhelimitse arkisin klo 12-13 numerosta 050 4776155.

Huomioithan, että rokotuspiste on muuttunut neuvolaan. 5—11-VUOTIAIDEN LASTEN KORONAROKOTUKSET

Uusi koronarokotuksia koskeva asetus astui voimaan 23. joulukuuta. Valtioneuvoston päätöksellä koronarokotuksen voivat Suomessa vastedes saada kaikki 5 vuotta täyttäneet, joten kunnat voivat nyt tarjota rokotteen myös 5-11-vuotiaitten ikäryhmälle. Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain sellaisille 5–11-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään (päivitetty 27.12.2021).


Ajanvaraus 5-11-vuotiaiden koronarokotuksiin:

Neuvolasta arkisin klo 12-13 numerosta 0447792555 tai 0447792557. 

Rokoteaine ja rokotusaikataulu

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Tehosteannos (2. rokote) annetaan kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Jos lapsi on sairastanut koronan, niin ensimmäinen rokote voidaan antaa kuuden kuukauden kuluttua sairastetusta taudista eikä tehosterokotetta tällöin tarvita lainkaan.

Huoltajien suostumus lapsen rokottamiseen

Lapsen rokottamiseen tarvitaan huoltajan tai molempien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä. Kirjallinen suostumus annetaan THL:n lupalomakkeella. Lomake löytyy THL:n sivuilta hakusanalla ”Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle”.


HUOLTAJIEN LUPALOMAKE LAPSEN ROKOTTAMISEEN

Huomaa, että suostumus pitää saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta, jos:

  1. alaikäisellä on enemmän kuin yksi huoltaja
  2. huoltajien oikeutta päättää lapsen terveydenhuollosta on rajoitettu tai se on annettu muulle taholle.

Rokottajan pitää olla vakuuttunut, että huoltajien suostumus rokottamiselle on saatu.


ROKOTUSAIKATAULU

Rokotusaikoja varattaessa on hyvä huomioida rokoteaikataulu ja mahdollinen aiemmin sairastettu koronavirustauti. 

HUOM: Sairastettu koronavirustauti antaa noin kuusi kuukautta kestävän suojan valtaosalle sairastuneita, joten rokotusta suositellaan otettavaksi vasta kyseisen ajan jälkeen. 

Somerolla rokotetaan Modernan ja Pfizer BioNTechin Comirnaty -rokotteilla.


Ensimmäinen koronarokoteannos

Ensimmäisiä koronarokotuksia annetaan tällä hetkellä kaikille 5 vuotta täyttäneille.


Toinen koronarokoteannos

Uusien koronarokotusaloituksien kohdalla 1. rokotteen ja 2. rokotteen annosväli on kansallisen THL:n suosituksen mukainen 6 viikkoa. Lasten ja nuorten aikuisten (alle 30-vuotiaiden) rokotuksissa rokotusväli on pääsääntöisesti 6 viikkoa.

Kolmas koronarokoteannos

Ajankohtaista

UUTTA: Myös muille kuin riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille voidaan antaa kolmas rokoteannos, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten. 
12–17-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. (päivitetty 4.3.22)

THL suosittelee kolmatta koronarokotetta kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Ajan kolmannelle koronarokotukselle voivat varata ajan kaikki 18-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt (päivitetty 27.12.2021)

60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat 

Suosituksen mukaan tähän ryhmään kuuluvat voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Alle 60-vuotiaat ja ei-riskiryhmäläiset 

Kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa voimakkaan immuunipuolustusvajeen potilaille, jos 2. annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. 

Alle 30-vuotiaat miehet rokotetaan Comirnaty-rokotteella

Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei aikaisemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia alle 30-vuotiaille miehille, lukuun ottamatta henkilöitä, jotka kuuluvat lääketieteelliseen riskiryhmään tai ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Varovaisuusperiaatteen vuoksi alle 30-vuotiaille miehille ei edelleenkään suositella Moderna-rokotetta siihen liittyvän harvinaisen sydänlihas- ja sydänpussitulehdusriskin vuoksi. 

Maailmalta kertyneen kokemuksen perusteella Comirnaty- ja Moderna-rokotteiden ristiinkäyttö on ollut turvallista ja suoja on muodostunut vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhtä rokotevalmistetta saaneilla. Odotetusta poikkeavia vakavia haittavaikutuksia ei ole havaittu, kun rokotussarjaa on jatkettu toisella valmisteella.NELJÄS KORONAROKOTEANNOS ERITYISRYHMILLE ja 80 VUOTTA TÄYTTÄNEILLE, IÄKKÄIDEN HOIVAKODEISSA ASUVILLE JA IÄKKÄILLE KOTI- JA OMAISHOIDON PIIRISSÄ OLEVILLE. mUILLE IÄKKÄILLE, JOIDEN TERVEYS JA TOIMINTAKYKY OVAT HEIKENTYNEET.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville sekä niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Rokotuksia Suositellaan myös iäkkäille koti- tai omaishoidon piirissä oleville sekä muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona

Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta. 

Voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Heillä neljäs rokoteannos toimii tehosteena, joka vastaa muun väestön kolmatta annosta. Lisätietoa rokotteista THL:n verkkosivuilta

THL kolmas rokoteannos

THL - Alaikäisen itsenäisen päätöskyvyn arviointi terveydenhuollossa

THL - Tietoa 12-15 -vuotiaan huoltajalle

LISÄTIETOJA ROKOTEVALMISTEISTA SEKÄ RISKIRYHMISTÄ

 

THL:n julkaisema kuntakohtainen rokotustilanne

Kuntakohtainen rokotuskattavuus ikäryhmittäin